Svalt intresse för att sota själv

2:15 min

I snart sex år har de som vill kunnat få dispens för att bli sin egen sotare. Men intresset är svalt, hittills har knappt 200 sökt dispens för att sota själva, trots att mångdubbelt fler har gått sotningsutbildningen. Johan Ahlström i Klintehamn är en av dem som valt att sota själv.

Kursen Johan Ahlström gått är fem timmar, efter det sökte han dispens för att få sota sina två kakelugnar och vedpannan. Det fick han och nu sotar han kakelugnarna en gång och vedpannan i källaren två gånger per år.

Förutom sotning fick han också lära sig hur man eldar på bästa sätt, fast det kunde han redan eftersom han är uppvuxen med vedeldning.

Att det inte är fler som sökt dispens för att sota själva trots att de gått kursen, tror Åke Karlsson på Brandförebyggarna beror på att fastighetsägaren själv får hela ansvaret om det skulle hända något - det kan avskräcka tror han. Men Johan Ahlström tycker att det är tvärtom.

Reporter: gunnel.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista