Kommunledningens kontor i gamla stabsbyggnaden på Visborg. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland
Årets första sammanträde

Pengar i fokus på dagens fullmäktige

Ett omstritt borgensåtagande, kongresshallens fördyring och insatser för barn som isolerar sig framför datorn är exempel på ärenden som avhandlas när kommunfullmäktige samlas i eftermiddag.

I dag väntas beslut om ett kommunalt borgensåtagande för bostadsrättsföreningen Åkerlyckan i Hörsne. En nu omtvistad kommunal risk, där Moderaterna och Folkpartiet tycker att kommunen skall dra åt sig öronen - och alltså avstå från att fortsatt gå i borgen och dessutom utreda hur man kan minska det åtagande som redan finns.

1996 beviljades Åkerlyckan kommunal borgen för ett banklån på lite drygt 7 miljoner. Nu, 15-år senare, är banklånet inte så mycket mindre, drygt 6,7 miljoner. Gotlands kommun äger idag tre av de tolv lägenheterna där i Hörsne. Det har varit fem i kommunens ägo - och då 1996 fick bostadsrättsföreningen dessutom ett femårigt räntefritt lån på cirka 3,5 milj av kommunen. Under alla dessa år har det lånet bara krympt med cirka hundratusen.

Inför att kommunens borgensåtagande nu går ut, 2011, vill banken inte förlänga lånen utan att ha kommunen i ryggen med ett nytt borgensåtagande.

Och i dag föreslås regionen gå i borgen under ytterligare tio år för ett lån på närmare 7 miljoner. Det motsätter sig Moderaterna och Folkpartiet, med oppositionsrådet Lena Celion i spetsen.

Men de andra partierna vill alltså borga för bostadsrättsföreningen Åkerlyckan i Hörsne. Det är omröstning att vänta i fullmäktige idag.

Politisk osämja är det också att vänta kring det förslag som nuvarande fullmäktigeordföranden Björn Jansson, Socialdemokraterna, kommit med om meddelarfrihet vid upphandling. Han vill alltså utöka yttrandefriheten för de privatanställda som på entreprenad utför kommunala tjänster - så att de på samma sätt som offentliganställda får meddelarfrihet - alltså rätt att straff-fritt, i viss mån, lämna normalt sekretessbelagda uppgifter för publicering. Kanske våga påtala missförhållanden, utan att arbetsgivaren får lov att efterforska vem som "läckt" uppgifterna. Här går en rödgrön/alliansskiljelinje. De rödgröna vill på det sättet öka de anställdas frihet - alliansen vill avslå.

Kongresshallen Wisby Strand är ett ärende som fortfarande skvalpar runt i den kommunala kvarnen. Efter Radio Gotlands avslöjande att Gotlands högsta beslutsfattare inte fick se hela bilden när kostnaderna för hallen redovisades, beslutades det ju om en särskild revision.

Åtskilliga miljoners fördyring hade skett utan att styrgruppen bakom projektet beslutat om det. Det saknades protokollförda beslut som godkände kraftiga merkostnader.

Idag är fördyringen på tapeten igen - när moderaten Mats Hedström vill få svar från kommunstyrelsens ordförande Åke Svensson på frågor om hur markkostnaden redovisats och varför inte projektledaren Karl-Gustaf Roos undertecknat slutredovisningen.

Vänsterpartisten Brittis Benzler slår idag ett slag för ungdomar som isolerar sig med sin dator och riskerar att "fastna i hemmet" istället för att delta i arbetsliv och studier. Hon vill se insatser som förbättrar för den gruppen. Hon är kritisk till att de diskussioner som förts på Gotland ännu inte lett till konkreta förslag, trots att kommunstyrelsen gett ett tydligt uppdrag om att utveckla arbetet för unga som isolerar sig i hemmet. Benzler citerar en psykolog (Jan Löwdin) som bland annat sagt att "allt fler unga män fastnar i pojkrummet och flyr in i en virtuell värld för att slippa möta verkligheten, men det är inte datorn som är problemet utan skräcken att inte duga". Benzler anser att den här flykten sker också på Gotland.

Vänsterpartiet önskar satsningar på utemiljöer som lockar till lek och utevistelse.

I en motion föreslår partiet att barn och ungdomar skall få vara med i planeringen av utemiljön och att naturområden uppmärksammas för barn redan på planeringsstadiet. Partiet vill se lekplatser med tillgänglighet för rörelsehindrade, näridrottsplatser även utanför Visby, skateboardbanda, skridskobana och parklek.

Från samhällsbyggnadsförvaltningen är beskedet att det pågår ett arbete med en "barnchcklista" som skall göra barn mer delaktiga i planeringen av olika projekt. Svaret är också att Murgrönan i Visby planeras till en aktivitetspark för bland annat skateboard. "Rustandet av lekplatser fortgår" svarar förvaltningen, men flaggar för att det krävs mer pengar för tillgänglighetsanpassning.

Vi sänder via nätet från fullmäktigemötet i rådhuset på Visborg. Klockan 13.00 startar sammanträdet som alltså kan höras på sverigesradio.se/gotland

Reporter katarina.hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".