1 av 4
Utrustningsdags för inryckande. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
2 av 4
3 av 4
4 av 4
Gotlandsgruppen

Inryckning för 22 till militärutbildning

De flesta som i dag ryckte in har siktet inställt på en militär karriär. Tre kvinnor och 19 män skall under tre månader genomgå GMU, grundläggande militär utbildning på Gotland.

I dag måndag den 21 februari 2011 var det dags för militär inryckning igen på det gamla militärområdet P18, numera omdöpt till Visborgsområdet. Tjugotvå ungdomar som nu skall göra grundläggande militär utbildning GMU under tre månader.

De två tidigare utbildningarna har varit hemvärnsutbildningar men den här gången sker utbildningen mot den nationella skyddsstyrkan med intagning från hela landet. Efter inkvartering på Suderbys herrgård var det så dags för samling och utrustning på Servicepunkt Gotland, lokaliserad vid Miloverkstaden på Visborgsområdet. En hel lastpall med kläder och utrustning hade alla inryckande nu att ta reda på och prova ut.

Sasha Anderne är den äldsta av de inryckande med sina 26 år och enda gotlänningen. Hon är sjuksköterska och vill få en extra merit med utbildningen för att komma ut och jobba internationellt. För henne är det inte en militär karriär som hägrar. Det gör det däremot för Ida Ottosson från Wilhelmina. Hennes pappa är officer och det är också ett självklart mål för henne.

Varm tröja modell 90, tre par långkalsonger, snöoverall, ficklampa, skyddsglasögon, triangiakök, ja det tar flera timmar att gå igenom allt innehåll i lastpallen, vilken står klar med namn och innehåll till var och en. Många funderade hur de skall få med all utrustning till sina skåp på Tofta skjutfält.

En fördel för denna grupp, som befälen påpekade, det är att de får bo på hotell. Bostad blir Suderbys herrgård i väntan på att en ny förläggning skall byggas på Tofta skjutfält, men det dröjer ännu något år innan denna kan stå färdig enligt planerna.

Reporter lasse.ahnell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".