Ducker i Bunge

Botaniker skeptiska till miljökrav för brytning

Det är omöjligt att besluta om miljökrav för Nordkalks stenbrytning vid Ducker i Bunge, anser Svenska botaniska föreningen. Det finns inga skyddsåtgärder som kan rädda Natura 2000-områdena i närheten, säger de.

Orsaken är att det nya brottet kommer att ligga precis på gränsen till ett Natura 2000 område. Att skydda reservatet och samtidigt besluta om villkor för Nordkalks verksamhet är omöjligt, anser föreningen.

Svenska botaniska föreningen anser att företaget inte visat att området kommer att kunna skyddas, trots att det är ett av kraven som Miljööverdomstolen ställde när de gav Nordkalk tillstånd att börja bryta vid Ducker.

Föreningen har lämnat synpunkter till Miljödomstolen eftersom de nu arbetar med att ta fram de villkor som ska gälla för brytningen vid Ducker.

Botaniska föreningen tycker också att JO:s kritik mot SGU för att de arbetat på uppdrag av Nordkalk och även varit expertmyndighet vid besluten tillsammans med anmälningarna till EU kommissionen gör att miljödomstolen nu borde be kommissionen om synpunkter, och sen lämna över hela frågan till regeringen för beslut.

Svenska botaniska föreningen vill nu att Nordkalks tillstånd för att börja brytningen vid Ducker avslås, eftersom de inte kan se några skyddsåtgärder som kan rädda Natura 2000 områdena i närheten.

Reporter jonas.neuman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista