"Allvarliga brister i redovisningen"

Torghandlare kan tvingas ha kassaregister

Skatteverket tycker att det finns allvarliga brister i hur torg- och marknadshandlare redovisar sina intäkter. Nu vill Skatteverket att även torg- och marknadshandeln bör omfattas av lagen om certifierade kassaregister.

Lars Lundh som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket säger att det i grunden handlar om att företagarna ska konkurrera på lika villkor. Blomsterbutiken vid torget måste ha ett kassaregister, därför bör även torghandlaren som säljer blommor omfattas av lagen.

Lagen om certifierade kassaregister började gälla 2010. Den omfattar stora delar av kontanthandeln, men inte torg- och marknadshandel och annan tillfällig försäljning på mässor och festivaler. Därför har Skatteverket granskat denna handel. Totalt har över 17 000 kontrollbesök gjorts och 250 mer omfattande kontroller har genomförts.

- Vi har haft anmärkningar på i stort sett alla de 250 företagare som vi har granskat djupare, säger Conny Svensson, nationell samordnare för Skatteverkets granskning av kontanthandeln.

Bristerna i bokföringen gör det näst intill omöjligt att se om företagarna har betalat de skatter och avgifter som de borde betala. I flera fall finns också misstankar om bokföringsbrott och skattebrott.

- Med kassaregister skulle det vara betydligt lättare för företagarna att sköta sin bokföring och göra rätt, säger Conny Svensson.

- Kvitto ska också tas fram och erbjudas kunden. Då registreras försäljningen och underlaget till bokföringen blir korrekt, säger Lars Lundh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista