Smittskyddsläkaren:

Godkända vattenprover på badplatser

3:20 min

De badvattenprover som tagits sommartid har inte visat sig ha samma otjänliga halter, som det vatten som undersöktes av Östra Gotlands vattenråd i höstas. Det konstaterar smittskyddsläkaren Sven Blomqvist efter uppgifter om höga bakteriehalter utanför Ljugarn och Katthammarsvik.

Vattenanalysen från Ljugarns hamn pekade då på 80 gånger förhöjda halter av en viss tarmbakterie, jämfört med gränsvärdet för otjänligt badvatten.

Smittskyddsläkaren Sven Blomqvist tycker att siffrorna skulle vara anmärkningsvärda om de gällde en badplats. Men prover som regelbundet tagits på de officiella badplatserna på östra Gotalnd, visar på godkända värden under sommaren.

Östra Gotlands vattenråd vill uppmärksamma att dåligt fungerande kommunala reningsverk skitar ner och rent av bidrar till bottendöd i havet där avloppsvattnet leds ut - renat eller orenat.

Vattenprover har därför tagits i hamnar på platser där det finns reningsverk, i Katthammarsvik och Ljugarn, men också på Östergarnsholm och i Herrvik - som jämförelse.

Och vattenanalyserna visar att vattnet var mer förorenat av tarmbakterier intill reningsverken.

Smittskyddsläkaren Sven Blomqvist tycker att det är bra att politiker i miljö- och hälsoskyddsnämnden nu beslutat om en översyn av reningsverken. Men han försöker också se om det kan finnas någon annan förklaring till de höga bakteriehalterna som vattenrådet mätt upp.

Han tror att stora mängder sjöfåglar kan ha bidragit till föroreningarna i vikar på östra Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista