Bertil Klintbom samhällsbyggnadsförvaltningen. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
Ljugarn / Katt-vik

Förvaltningschef vill utreda bakteriehalter

"Det här måste man utreda"
1:48 min

Samhällsbyggnadsdirektören Bertil Klintbom reagerar med förvåning på resultatet av de prover som Östra Gotlands vattenråd tagit av vattnet i Ljugarn och Katthammarsvik, där det mätts upp extrema halter av tarmbakterier.

Proven är tagna utanför högsäsong - i september, oktober och november.

Mer än 24 000 tarmbakterier per deciliter vatten har det laboratorium som undersökt vattnet från Ljugarns hamn hittat. Det handlar om intestinala enterokocker - tarmbakterier där gränsvärdet för otjänligt badvatten går vid 300. Minst 80 gånger förhöjda bakteriehalter alltså - när det gäller lämpligheten för bad. Det rör sig om så extrema halter att labbet inte exakt kunnat fastslå hur många bakterier det är - bara att det är mer än 24 000.

För att styrka sin tes att det är reningsverken som släpper ut skiten, med bakterier och allt tog Östra Gotlands vattenråd också prover vid Måsägget, Östergarnsholm - alltså samma kust - men inte med intillliggande reningsverk. Där hittade labbet en tarmbakterie i samma mängd vatten.

- Det är oerhört mycket, säger Bertil Klintbom som tror att resultaten kan vara en kombination av reningsverken och enskilda avlopp.

- Men det gör det inte bättre. Det ser ut att vara otroligt höga halter. Det här måste man utreda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".