Misstänks för grovt miljöbrott

Den nu drygt 60-årige före detta chefen för sopåtervinningsföretaget Bedminster i Stora Vika utanför Nynäshamn, misstänks för grovt miljöbrott.

Det var den anläggningen som tog emot de gotländska hushållssoporna under flera år.

Mannen, som var ansvarig för sopåtervinningsföretaget, misstänks för att ha brutit mot samtliga regler som regeringen fastställt för verksamheten.
Anläggningen var byggd av presenningar, vilket gjorde att lukter trängde ut och att komposteringen i anläggningen inte fungerade.

De hushållssopor som togs emot lagrades direkt på marken, varför ägaren nu misstänks för förorening av både mark, luft och vatten.

Enligt åklagaren har luftföroreningarna bland annat inneburit starka psykiska påfrestningar för boende i närheten och även uppenbara hälsorisker.

60-åringen misstänks också ha använt miljöfarligt avfall som fyllnadsmaterial vid anläggandet av en vändplan på området. Fyllnadsmaterialet innehöll, enligt åklagaren, höga halter av bland annat bly, kadmium och arsenik.

Den ansvarige för verksamheten misstänks också regelbundet ha släppt ut förorenat vatten i en intilliggande vik. Processvattnet från anläggningen innehöll bland annat tungmetaller, kväve, fosfor och cancerframkallande ämnen.

Åklagaren yrkar i sin stämningsansökan att 60-åringen döms för grovt miljöbrott och får näringsförbud.

Sopåtervinningsföretaget fick ekonomiska problem 2002 och försattes i konkurs förra året.
Huvudförhandling kommer att hållas vid Handens tingsrätt senare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista