Fem av 14 ungdomar hoppade av

Socialtjänstens öppenvårdsprojekt ”Pluto” är nu avslutat.
Projektet har riktat sig till ungdomar mellan 16-22 år med missbruksproblem.


Under 10 veckor har de träffats i grupp för att få hjälp att försöka komma ur sitt missbruk.
Men utvärderingen av projektet visar att alla inte fullföljde behandlingen.

Enligt rapporten så har fem av de 14 ungdomarna inte varit med alla tio veckorna. Och det trots att föräldrarna till ungdomarna och ungdomarna själva hade gjort upp ett kontrakt om att vara med under hela gruppbehandlingen.

Man kunde också se att åtta av ungdomarna redan hade ett långtgående missbruk och beroende, främst av alkohol, men också av andra droger.

Parallellt med gruppbehandlingen var tanken att föräldrar och anhöriga skulle vara med i en anhöriggrupp, för att ge kunskaper om hur man ska stötta sina ungdomar.

Men det har projektet inte lyckats med - märkbart få har funnits som kunnat stödja ungdomarna i deras vardag. De flesta av ungdomarna har varit helt övergivna av sina anhöriga. Bara en förälder gick med i anhöriggruppen.

Överlag har alla de 14 ungdomarna ett bristfälligt nätverk och ett svagt stöd från hemmet.

Medan öppenvårdsprojektet pågick visade det sig att många av ungdomarna druckit alkohol, till och med ibland med varandra !

Medan projeket pågick fick tre av ungdomarna slussas vidare. Två ungdomar har placerats i familjehem och en person blev placerad i intutionsvård.

Enligt utvärderingen har projektet dock lett fram till att många fått en förändrad syn på alkohol och narkotika och har lättare för att säga nej till droger.

Och självkänslan har blivit bättre hos en del av ungdomarna.

Men målet att förhindra fortsatt missbruk för de ungdomar som redan har ett utvecklat beroende och långtgårnde missbruk - nej, det har man inte lyckats med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista