Hård kritik mot Attendo Cares äldreboende

Arbetssituationen på äldreboende Pjäsen på A7-området är ohållbar. Det menar personalen som är kritisk till det privata vårdbolaget Attendo Care. Redan idag är äldreboendet underbemannat och nu har Attendo Care sagt att man  tänker dra ner på  personal.

Personalen känner sig lurad. Det är så de beskriver sin arbetssituation i de nya äldreboendet Pjäsen på A7-området.

Både vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterskor vill att allmänheten ska få reda på hur Attendo Care behandlar sin personal, men just nu inväntar alla det möte som ska hållas i eftermiddag. Innan dess vill ingen ställa upp på intervju.

Idag arbetar knappt 60 personer på äldreboendet och sammanlagt har Attendo Care förbundit sig att ta över 85 anställda från kommunen, personer som tidigare arbetat på olika äldreboenden.

Redan idag känner personalen att de inte hinner med att ta hand om de äldre på ett bra sätt. Därför skrev de ett brev till Attendo Care och bad om ett möte för att diskutera arbetssituationen. Det är det mötet som nu ska hållas i eftermiddag.

I förra veckan gick sedan verksamhetschefen ut på ett personalmöte och sa att Attendo Care måste säga upp de anställda för att sedan kunna återanställa de som behövs. Men besked om vilka som ska få vara kvar skulle komma först i höst. Personalen berättar också att Attendo Care sagt att kvällspersonalen ska minska omgående, från att ha varit två biträden på kvällen per avdelning ska det bara bli ett biträde kvar. Det skulle i praktiken kunna innebära att de äldre måste lägga sig vid fyra på eftermiddagen.

Oron från personalen är nu stor. Ingen säger sig veta vad som ska hända och man frågar sig om Attendo Care verkligen kan ändra personalbesättningen utan att först ha kontaktat facket.

Som det ser ut idag har Attendo Care förbundit sig att ta över 85 anställda från kommunen, personer som tidigare arbetat på olika äldreboenden i Visby.

Men det kan alltså blir färre anställda framöver. Några varsel har ännu inte lagts.

I eftermiddag ska företaglsedningen och representanter för fackförbundet Kommunal träffas för diskutera den information som de anställda fått.

Regionchefen på Attendo Care, Liselott Eriksson, tillbakavisar ryktena om förestående uppsägningar.

- Däremot kan det uppstå en övertalighet till hösten, och då kan det bli aktuellt med uppsägningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista