Prästen Patrik Ahlmark är skyddsombud för Kyrkans akademikerförbund, KyrkA, inom Visby stift. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland
"Akuta allvarliga problem"

Krav på arbetsstopp i Bunge pastorat

Arbetsmiljöproblemen är så akuta och allvarliga i Bunge pastorat att arbetet bör stoppas, skriver de regionala skyddsombuden Patrik Ahlmark och Luis Barnes i en begäran till arbetsmiljöverket.

Enligt Ahlmark har Kyrkans akademikerförbund lyft fram allvarliga och långtgående brister i den psykosociala arbetsmiljön i Bunge pastorat, utan att arbetsgivaren reagerat. Kränkande särbehandlingar och hot har lett till att en av pastoratets präster Agneta Söderdahl tidigare sjukskrivit sig, och nu har ytterligare en anställd sjukskrivit sig på grund av samma skäl.

Skyddsombuden skriver att pastoratet visar en ovilja och oförmåga att lösa situationen som i nuläget kommer att leda till fler sjukskrivningar.

Arbetsmiljöverket ska nu ta ställning till om all verksamhet i Bunge pastorat bör avbrytas.

Mer om det akuta läget i Bunge i Eter i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".