Resegarantin - tvisteämne för Åminne camping

En tvist har uppstått mellan Åminne fritidsanläggning och Kammarkollegiet i Stockholm om huruvida resegarantin ska behöva gälla för campingen eller inte.

Resegarantin infördes för att resenärer som bokar paketresor ska kunna får ersättning om något av de bolag som är inblandade skulle gå i konkurs.

Resegarantin gäller alla företag som arrangerar paketresor och garantin har kritiserats hårt av gotländska turistföretag. Frågan är nu vad som egentligen kan kallas för paketresa.

Åminne Camping har tidigare bokat båtresor åt sina gäster, men låtit all betalning ske mellan Destination Gotland och kunden. Detta räknas inte som paketresa enligt länsrätten som i ett beslut från årsskiftet ger campingen rätt att slippa resegarantin.

Kammarkollegiet anser å sin sida att det för kunden kan vara oklart vem som egentligen arrangerar resan och har överklagat till kammarrätten.

I väntan på den domen har Åminne camping slutat att boka resor.

-Det är tråkigt att inte kunna ge den servicen längre, säger Sivert Hallgren, som hoppas att man fortsätter slippa resegarantin.

- Det är mycket pengar för en så liten anläggning som vår, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista