Foto: Sandra Lund/Scanpix
Antalet barn ökar

Skolan behöver mer pengar

Skolan begär mer pengar från regionstyrelsen för att kunna ta hand om alla barn. Barnen på fritids har i år ökat med 166 och barnen i förskolan med 45. För att ta hand om dem begär barn- och utbildningsnämnden nio miljoner kronor extra.

För redan nu ser det ut som om barn- och utbildningsnämden kommer att gå med omkring tolv miljoner kronor i undersott för i år.

Dessutom har skolskjutsarna blivit tre miljoner dyrare än beräknat 2010 och underskottet väntas följa med även under ionnevarande år. Underskottet inom skolskjutsarna beror bland annat på ökade kostander för barn med delat boende.

Det är stor brist på förskoleplatser, framförallt i Visby och dess närområde.

Till hösten 2011 föreslås en rad tillfälliga lösningar som paviljonger på skolgårdar och att Botairlunden i norra Visby blir uteförskola.

Efterfrågan på förskoleplatser har ökat konstnt de senaste åren eftersom det fötts fler barn. Men det finns ingen beredskap för att ta emot fler barn.

För att kunna öppna fler lokaler för förskolebarn begär barn- och utbildningsnämnden 1,2 miljoner i extra anslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".