Foto: Jonas Dahm / Deep Sea Productions Klicka på bilden för att se den i större format.
Försvaret

Ubåten utanför Gotland är ointressant

"Undersökning görs när tillfälle ges"
1:46 min

Den u-båt som hittats på 57 meters djup mellan Öland och Gotland saknar militärt intresse i dag - det säger kommendör Magnus Lüning som är chef för operativa avdelningen på marinens taktiska stab.

Ubåten ligger på internationellt vatten, men i svensk ekonomisk zon.

Den hittades av företaget Marin Mätteknik som i början av februari försåg Försvarsmakten med bilder från bottnen.

- Ubåten är egentligen inte av något militärt intresse, säger Magnus Lüning. Marinen bdömer att det rör sig om en ubåt som sannolikt inte var operativ då den sjönk i slutet av 80-talet, eller möjligen under tidigt 90-tal. Den bedömningen grundas på att det saknas materiel på tornet, lanternor och slavkompasser med mera. Ett hål har dessutom tagits upp i tornet och det ligger en grov bogseringswire vid ubåten.

Försvarsmakten har inte uppdraget att på internationellt vatten undersöka vrak, säger Magnus Lüning, men ur miljöaspekt resonerar han om en "myndighetsgemensam" insats för att göra närmare undersökningar av ubåten.

I så fall blir det aktuellt att gå ned med en undervattensfarkost, säger han och en sådan operation kan ligga att halvår bort i tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".