Stugägare upprörda

Kritiserar styrelsen för Björkhaga strandby

Stugägare i Björkhaga strandby har vänt sig till länsstyrelsen för att sätta press på sin styrelse att kalla till en extra föreningsstämma. Flera stugägare misstänker att föreningens styrelse "undanhållit väsentlig information" för föreningens medlemmar.

Det är flera av stugägarna i Björkhaga Strandby som kräver en extra föreningsstämma. De vill få utrett om styrelsen överträtt sina befogenheter när det tecknades avtal om ny arrendator av centrumanläggningen på Björkhaga.

Stugägarna är kritiska till att medlemmarna i bostadsrättsföreningen förvägrats att ta del av avtalen som tecknats med Björkhaga Bad och Pool AB.

Kritiken riktar sig främst mot ordföranden i bostadsrättsföreningen, Eva Werkelin.

De kritiska stugägarna har först vänt sig till Eva Werkelin med sin begäran att styrelsen skall hålla en extra föreningsstämma. Redan i december hävdade de att de "upprepade gånger försökt få kännedom om vilka avtal styrelsen för BRF Björkhaga Strandby tecknat" och vilka konsekvenser detta kan ha för medlemmarna.

De befarar att styrelsens drag kan beröra medlemmarna negativt och de tycker sig ha "skäl att tro att föreningen därmed kan utsättas för risker".

De kritiska stugägarna framförde ett krav att på en extrastämma också få utrett om Eva Werkelin varit jävig i det att det tecknats avtal med Drömstugan, ett projekt där familjen Werkelin är drivande.

Men styrelsen, med Eva Werkelin i täten, valde att avslå stugägarnas begäran om extrastämma - och ifrågasatte om de var tillräckligt många för att driva igenom ett sådant krav.

Det anser de alltså att de är - och har nu alltså vänt sig till länsstyrelsen för att få utrett om de enligt lagen om bostadsrätter är tillräckligt många för att tvinga styrelsen att hålla en extra stämma i Bostadsrättsföreningen Björkhaga Strandby. De anser att det brådskar inför kommande uthyrningssäsong att få insyn i vilka avtal styrelsen tecknat.

I brevet till länsstyrelsen står att en medlemsenkät visat att över hälften av medlemmarna vill att en extra föreningsstämma skall hållas.

Ewa Werkelin säger i en kommentar att hon inte alls är emot en extra bolagsstämma men att det då måste finns specifika frågor att ta beslut om inte bara diskussionspunkter. Ewa Werkelin tillbakavisar också uppgiften om att hälften av stugägarna vill ha en extra stämma, hon hävdar att det rör sig om kanske fem stugägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".