Regionens framtidsöversyn

Många har åsikter om skolorna

1:58 min

Framtiden för skolorna på Gotland engagerar gotlänningarna. Det syns på regionens hemsida där många ställt frågor, chattat och gjort inlägg om vilka skolor som ska byggas ut och vilka som kanske måste läggas ned.

Det handlar om den översyn som nu görs av grundskolorna i Visby med omnejd, där framförallt Västerhejde och Väskinde blivit för trånga eftersom det är områden dit det flyttar många barnfamiljer.

För skolorna i Eskelhem och Hogrän är det istället tvärt om där antalet elever snart är för litet.

Många kommentarer på regionens hemsida

Några påpekar att ett sätt att rädda Hogrän skola skulle vara att låta barn från Sanda gå där. Flera påpekar också att en nedäggningshotad skola riskerar att få ännu färre elever, när föräldrar då hellre väljer att placera sina barn på en annan skola.

Väldigt många påpekar även att de är nöjda med Eskelhems skola, med engagerad personal, mycket bra aktiviteter och fin utemiljö.

Flera föreslår att man bör bygga nytt och att utöka upptagningsområdet för att få fler elever.

Och ska det byggas en ny skola bör den ligga längs med Tofta vägen, påpekar en förälder eftersom de flesta eleverna bor där idag och det också skulle locka fler söderifrån.

Utbyggnad av skolor

När det gäller Västerhejde skola som idag är överfull, så föreslår någon att man ska bygga en ny byggnad på fotbollsplanen. Och när det gäller Humlegårdskolan, så föreslår en förälder att skolan helt enkelt byggs på en våning till för att få plats med både förskola och skola.

Och alla de här synpunkterna kommer nu att skickas till politikerna inför att de ska ta beslut om skolornas framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista