Barn- och utbildningsnämnden

Beslut om öns skolor nästa vecka

1:41 min

Översynen av grundskolorna i Visby med omnejd ska diskuteras i barn- och utbildningsnämnden nästa vecka. Då ska framtiden för bland annat Eskelhem och Hogrän skola tas upp och även vilka skolor som det ska satsas på.

Det finns förslag på att lägga ner Eskelhem och Hogrän skola eftersom antalet elever minskar. När det gäller Hogrän skola så föreslås att eleverna hänvisas till närmaste skola. För Eskelhems skola föreslås antingen att eleverna hänvisas till närliggande skolor, eller att det byggs en ny skola som även kan ta emot elever från Tofta-området. Att bygga en ny skola skulle då kosta ca 70 miljoner kronor.

Vissa skolor har istället motsatt problem med för många elever, bland annat Västerhejde skola. Där skulle det kosta 70 miljoner kronor att bygga en ny skola. En renovering och tillbyggnad skulle bli 10 miljoner kronor billigare. Ett annat alternativ är att bygga en skola på Visborgs-området, som komplement eller ersättning för Västerhejde skola.

I Visby är det Allé- och Humlegårdsskolorna som behöver byggas om och renoveras. Där ges två alternativ. Det första är att Alléskolan byggs om så att barn ända från förskoleklass får plats. Och Humlegårdsskolan görs då om till förskola. Det skulle kosta nästan 80 miljoner kronor. Det andra alternativet är att Alléskolan läggs ned och att Humlegårdsskolan byggs om till både förskola och skola upp till årskurs sex. Det blir nästan 35 miljoner kronor billigare.

Även Tjelvarskolan föreslås byggas ut med 30 miljoner kronor, för att ha elever upp till årskurs sex.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista