Diakon Marie Larsson

Utförsäkrade har det värre än väntat

5:40 min

"Vi har 50 procent fler nödställda i dag", säger Svenska kyrkans diakoner på Gotland. Värst verkar det vara för ensamstående mammor med handikappade barn, konstaterar Marie Larsson.

Det är de frivilliga organisationerna som till allt större del får ta hand om de många utförsäkrade i Sverige och på Gotland. Det har varit förutsägbart och nu står bland annat ALLA Sveriges 28 kristna organisationer bakom protester mot hur det har blivit.

Marie Larsson är diakonen som dragit i gång ett nationellt upprop mot utförsäkringar och hon berättade i dag vid "Finsams frukostmöte om frivillighet" att diakonarbetet blivit allt tyngre. Diakonerna har märkt att framförallt ensamstående mödrar med handikappade barn har av någon anledning råkat värre ut än andra.

Likaså får av någon anledning heller inte utsatta människor lagstadgat byte av glasögon. Så det vi befarade när försäkringsreformen kom, det har blivit ännu värre, säger Marie Larsson.

Finsam är en samordnande organisation för försäkringskassa, arbetsförmedling och Regionens social och sjukvårdsenheter. Vid mogonens möte var det frivilligorganisationerna Röda Korset, Frälsningsarmén och Svenska Kyrkan som berättade hur det blivit här på Gotland.

Röda Korsets verksamhet på Gotland ökar. Nu finns 2000 aktiva frivilliga i hjälp-verksamheten. Bara i de sex kupor som finns över hela Gotland arbetar i dag 600 frivilliga med att bland annat hantera 200 ton kläder och hålla lokalerna öppna för de 300 000 besökare som kommer till Kuporna. Nästan sex miljoner kronor omsätts när gotlänningar väljer begagnade kläder och saker där ekonomin tryter för att köpa nytt.

Ann-Christn Karlsten på Frälsningsarmen berättade hur de möter allt fler som blir utförsäkrade, saknar pengar och som varken vet ut eller in. Speciellt vid jultid har det varit kaotiskt bland alla de som sökt hjälp.

Och Marie Larsson, diakonen från Svenska Kyrkan ser i dagsläget inte att något blivit bättre, ännu...