SLITE

Cementa vill elda mer sopor

Sopor en bristvara
2:08 min

Cementa i Slite importerade dubbelt så mycket sopor förra året jämfört med året innan. Enligt fabrikschef Per Ole Morken beror det på dyr kol och att Cementa ökar andelen alternativa bränslen.

Det är svårt att få tag på sopor inom landets gränser och de sopor som finns har värmeverken köpt upp. Orsaken är stigande priser på kol och olja.

2008 importerade Cementa 27,5 tusen ton sopor, året därpå 26,5 tusen ton - och så i fjol nästan en fördubbling till 49 tusen ton. Soporna kommer från Irland, Tyskland och Holland. Det brännbara avfall de kan få tag i på Gotland är ungefär 10 000 ton per år.

Per Ole Morken vill egentligen inte lägga sig i sopdebatten på Gotland, men han skulle gärna elda både papper och plast från ön.

Men Cementa driver ingen lobbying för att få elda även papper och plast på ön. Per Ole Morken tror att deras import av sopor och andra alternativ bränslen ökar i år och framöver - i alla fall så länge kol och olja är dyrt.

Helst vill de köpa soporna på nära håll, men det är i Tyskland, Holland och Irland som har överskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".