Tingsrätten ser på betongtrappan på Själsö. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland
Brissund

Strandnära cementplatta överklagas

Domen mot Joakim Kuylenstiernas strandbyggen i Brissund överklagas. Miljöåklagaren tycker att domen i Gotlands tingsrätt är fel eftersom Kuylenstierna inte dömdes för att ha byggt uteplatsen i cement på stranden. Joakim Kuylenstierna har också överklagat.

Rättegången handlade också om ett gammal svinhus som rivits och ersatts med en helt ny byggnad utan dispens - där dömdes Kuylenstierna till böter på 4 200 kronor samtidigt som åtalet mot hans föredetta sambo ogillades.

Tingsrätten ogillade alltså även åtalet mot Joakim Kuylenstierna för cementplattan på stranden, för att miljödomstolen redan krävt att plattan ska bort och hotar med böter på 25 000 om han inte tar bort den.

Men åklagaren tycker att det är två olika saker - att Joakim Kuylenstierna har byggt på stranden utan att söka dispens är ett brott. Att cemenplattan finns kvar trots att både länsstyrelsen och miljödomstolen krävt att den ska bort är ett annat brott. Och åklagaren tycker inte att det skulle innebära att Kuylenstierna straffades två gången för samma brott om han bötfälldes för det olovliga bygget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".