1 av 4
Cisterner som nu rivs i Gutebacken. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Oljecisterner i Gutebacken rivs

Cistern rivning o Ann-Sofi Lindskog
7:50 min

De båda oljecisternerna längst upp i Gutebacken, på ett av Visbys mest attraktiva områden rivs nu sedan rivningslov getts. Vad som sen händer med området är inte klart säger gatuchefen.

Säkerhet och återvinning är viktigt när nu ett mekaniskt företag river de båda oljecisternerna från femtiotalet. Jan-Patrik Magnusson är arbetsledare som nu med stor försiktighet skär bort ytterhöljet bit för bit men det finns en risk att vind kan riva av hela ytterhöljet när det öppnas.

Regionens projektledare Sivert Persson säger att prover på eventuella oljerester i mark och berg kommer att tas efter rivningen och området kommer att grusas. Om bebyggelse skall ske framöver kommer eventuell sanering att få bekostas av både Regionen som säljare och av markköparen.

Ann-Sofi Lindskog, gatu- och markchef i Region Gotland har inga planer för området i dagsläget men tror att intresserade kommer att höra av sig när marken nu återställs. Planer finns dock på att fortsätta promenadstråket från Snäck till Vibble via bergskanten och kortsiktigt kan det möjligen bli tal om uppställning av husbilar.

Eter har besökt arbetsplatsen med en av Gotlands bästa utsikter, men där staket ännu förhindrar fritt strövande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".