Inga förändringar väntas

Braathens köper Gotlandsflyg

Ola Mattsson: ''Försäljningen löser konflikten''
5:10 min

Flygbolaget Braathens köper Sverigeflyg med bland annat det gotländska flygbolaget Gotlandsflyg. Braathens Aviation har tecknat avtal med köp av över 80 procent av aktieägarna i Lokalflyg SverigeAB som är moderbolag i Sverigeflyg-gruppen.

Braathens Aviation har tecknat avtal med köp av över 80 procent av aktieägarna i Lokalflyg Sverige AB som är moderbolag i Sverigeflyg-gruppen.

Genom köpet kommer Sverigeflyg att ingå i Braathens-gruppen, där blandannat Malmö Aviation ingår. Sverigeflyg, som är moderbolag till bland annat Gotlandsflyg, Kullaflyg och Flysmåland kommer att dock fortsätta som självständiga enheter inom Braathens och Michael Juniwik fortsätter som chef för Sverigeflyg.

Sverigeflyg har sedan starten byggt upp en verksamhet med 650 000 passagerare på årsbasis och med bas på Bromma.

Avtalet mellan parterna är undertecknat och slutförandet av affären är avhängigt av godkännande från Konkurrensverket. Sverigeflyg och Malmö Aviation konkurrerar inte på några flyglinjer idag. Däremot kan passagerare genom att kombinera de två bolagens linjenät uppnå tidseffektiva resor mellan olika destinationer genom Bromma flygplats.

Om Braathens Aviation

Braathens Aviation ägs av Braganza, som är ett investmentbolag med huvudkontor i Oslo. Företaget ägs av Per G. Braathen och hans närmaste familj. Braganza var under många år ägare av flygbolaget Braathens (SAFE). Investeringar i flygbranschen, turism, nöjesindustri och distribution av turistprodukter utgör majoriteten av investeringsportföljen idag. Braathens Aviation-gruppen (med bl a Malmö Aviation), Kristiansand Dyrepark AS och Ticket Travel Group AB är de största enskilda investeringarna och bolagets industriella verksamhet är idag större i Sverige än i Norge.

Om Gotlandsflyg

Gotlandsflyg AB startade 2001 för att pressa priserna på den gotländska flygmarknaden. Idag är Gotlandsflyg en del av Sverigeflyg tillsammans med sina systerbolag Blekingeflyg, Flysmåland, Kalmarflyg, Kullaflyg och Sundsvallsflyg. Gotlandsflyg transporterar 200.000 resenärer varje år, året runt till Stockholm/Bromma samt Arlanda, Göteborg och Ängelholm/Helsingborg samt till fem sommardestinationer.

Gotlandsflyg AB startade 2001 för att pressa priserna på den gotländska flygmarknaden. Idag transporterar bolaget 200.000 resenärer varje år, året runt till Stockholm/Bromma samt Arlanda, Göteborg och Ängelholm/Helsingborg samt till fyra sommardestinationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".