Ladugårdsbrand. Foto: SR Gotland
Organisationsutredning:

Så ska bristen på deltidsbrandmän lösas

Sex personer kan komma att anställas på heltid för att råda bot på problemet med att rekrytera deltidsbrandmän. Samtidigt flaggas för neddragningar i Visby och Klintehamn.

I den räddningstjänstutredning som gjorts av Storstockholms brandförsvarsförbund föreslås så kallade "Gotlandsvärdar" på norra och södra ön. Personerna ska vara brandmän men även jobba med skydd, säkerhet och övrig samhällsservice. Däremot säger inte utredarna var pengarna till denna satsning ska tas.

Utredningen slår fast att en del stationer på landsbygden under dagtid vissa dagar inte uppfyller målen när det gäller bemanning och kompetens.

Utredningen föreslår också att personalstyrkan vid deltidsstationen i Klintehamn dras ner från ett befäl och fyra brandmän till ett befäl och två brandmän. Dessutom vill man förändra deltidsstyrkan i Visby från noll befäl och fyra brandmän till ett befäl och två brandmän.

Organisationsutredningen presenterades i går kväll vid ett möte för räddningstjänsten. Nästa vecka väntas slutrapporten vara klar. Efter det ska den analyseras av en styrgrupp bestående av tjänstemän samt politiker från Region Gotland.

-Vi hoppas att den sedan kan behandlas i tekniska nämndens arbetsutskott i början av juni, säger räddningschef Dick Svennefelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".