1 av 2
Villagrund byggs i östra Visby. Foto Lasse Ahnell
2 av 2
Byggaren Kenneth Liljegren, Visby Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
Nya plan & bygglagen (PBL)

Bygglov upp till tre gånger dyrare

Bygglovavg ökar upp till 200 procent
10 min

Att bygga till huset kan kosta upp till tre gånger mer i bygglovsavgift, det visar nya preliminära beräkningar på vad det innebär att nya plan- och bygglagen träder i kraft den 2 maj.

Att det blir dyrare att få bygglov när den nya plan- och bygglagen börjar gälla den 2 maj, det har vi berättat om tidigare här i Radio Gotland. Avgiften för ett vanligt villabygglov stiger från cirka 10000 till 18000 kronor, medan det faktiskt blir billigare med både förhandsbesked och att bygga ett nytt fritidshus.

Ett förhandsbesked kommer att kosta 6423 kronor efter 2:a maj och det är en dryg tusenlapp (1137 kronor) billigare än idag.

En anna sak som också blir billigare är bygglov för parkeringsplats. Där minskar också avgiften med 500 kronor samt nybyggnad av fritidshus som faktiskt blir 300 kronor billigare.

Nu skall vi också säga att avgifterna ännu slutgiltigt skall fastställas av Regionfullmäktige, det sker på tisdag den 26 april 2011 och då KAN det ju komma ytterligare justeringar...

Men godkänns taxan så ökar bygglovsavgiften för ett normalt bostadshus från ungefär 10 000 idag till 18 000 medan avgiften för ett fritidshus alltså minskar något till 8400 kronor.

Dyrt blir det däremot om man vill göra en tillbyggnad till ett bostadshus med mer än 50 kvadratmeter. Från idag 4000 kronor tredubblas avgiften till 11500, en ökning med nästan 200 procent.

Sedan vi berättade i Radio Gotland om höjningarna så har bygglovsansökningarna strömmat in och under mars och april så har ökningen varit mer än 50% för byggloven, berättar stadsarkitekt Lars Grönberg.

Avgifterna sätts enligt en avancerad mall som Eters reporter Lasse Ahnell har tagit sig en ordentlig titt på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".