Tungt arbete att flytta latrintunnor

Utedass är sommarnostalgi för många men ett arbetsmiljöproblem för de som ska hämta de tunga tunnorna. Arbetsmiljöverket har sett till att kommunernas latrintömning nu förvinner på många håll i landet men på Gotland finns inga planer att ta bort tjänsten.

Magnus, som inte vill berätta vad han heter i efternamn, har hämtat latrintunnor i tio år åt Gotlands kommunen. Han säger att det visserligen ger en god inkomt men det är alldeles för slitigt. Mågna vill att han ska hämta tunnorna ända från dasset, och då kan han få bära dom upp till 100 meter. Han måste också vara försiktig när han hivar upp de på flaket så att de inte spricker. En del sommargäster är lata och fyller tunnorna för mycket innan de byter, ibland med råge, säger han. Magnus har med sig en våg i bilen och flera tunnor den här morgonen när Radio Gotland följer med väger över 30 kilo.
Men arbetsmiljöverkets föreskrifter säger max 15 kilo. På många håll i landet, bland annat i Stockholm och Göteborg kommer latrinhämtningen att försvinna förmodligen redan nästa sommar, både på grund av den tunga vikten och att det är för slabbigt. Utedassägarna får skaffa mulltoa eller nån annan variant. Men Gotlands kommun har inga planer på att ta bort den här tjänsten.
Att Magnus nu efter tio år har bestämt sig för att göra sin sista sommar nästa år beror på att det tunga arbetet har förstört kroppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".