Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Publiken l yssnar på Liv Ullman vid Bergmanveckan på Fårö 2010. Foto: Tommy Lundberg/SR Gotland
Programmet klart

Prisade regissörer till Bergmanveckan

Den ungerske regissören István Szabó som fick en Oscar 1981 för filmen Mephisto är en av gästerna på årets Bergmanvecka. Även den guldpalmsbelönade regissören Andrej Zvjagintsev kommer till veckan på Fårö 28 juni - 3 juli.

När István Szabó kom med sina tre filmer i "Ondskans trilogi" i början av 1980-talet, blev han ett namn för världspubliken och räknas som en av Europas allra främsta filmare. Szabó är inbjuden gemensamt av stiftelserna Bergmancenter och Bergmangårdarna för att hålla årets Bergman Lecture, där han bland annat talar om hur han och Ingmar Bergman skapade European Film Academy.

En annan regissör som kommer är Andrej Zvjagintsev, som 2003 vann Guldlejonet vid Venedigfestivalen för "Återkomsten". När Bergman såg filmen tyckte han att den var "en häpnadsväckande debut, en bildberättelse mättad med gåtfullhet". På Fårö talar Zvjagintsev om sin nya film "Elena", om konsten att inte säga för mycket och om hur han tagit intryck av Bergman i sitt filmskapande.

Årets masterclass hålls i år av filmfotografen Manuel Alberto Claro vars senaste film "Melancholia" av Lars von Trier visas under Bergmanveckan. Han kommer att tala om samarbetet med von Trier och om de särskilda utmaningar det innebär att som estetiskt medveten fotograf få instruktionen att filma "fult" - och samtidigt göra världens undergång vacker.

Till temat Familjebilder har Bergmanveckan satt ihop ett kortfilmspaket med sällan eller aldrig visade familjerelaterade filmer - bland dem en film där Ingmar Bergman intervjuar sin siste svärfar industrimannen Selim Karlebo inför 85-årsdagen.

Dessutom visas tv-serien "Ansikte mot ansikte" med Liv Ullmann som självmordsbenägen psykiater - inte visad i Sverige sedan premiären 1976.

Under namnet Bergmans video presenterar SVT sin nya programserie i sex delar som utgår från Ingmar Bergmans omfattande VHS-samling. Teamet bakom tv-serien, Hynek Pallas, Jane Magnusson och Fatima Varhos, visar och introducerar tre av Bergmans egna VHS-filmer på Bergmans bio i Dämba.

I Ingmar Bergmans bokhylla hittade Johan Cullberg sina två böcker Psykoser" och "Dynamisk psykiatri" med mängder av understrykningar och marginalanteckningar. Med utgångspunkt i dessa reflekterar Cullberg över vansinnets roll i Bergmans filmer.

Inga Landgré är skådespelaren som var med i både Bergmans första film Kris och nästan 50 år senare i en av hans sista, Larmar och gör sig till. Hon samtalar om sin långa och omväxlande karriär i filmen och på teatern.

Lisa Langseth slog igenom på bred front i höstas med sin regidebut Till det som är vackert. Under Bergmanveckan deltar hon i ett samtal om konsten att som oetablerad regissör producera film och om att hitta och följa sin egen röst.

Nästa år börjar SVT spela in den omtalade tv-serien om Ingmar Bergmans liv. Under Bergmanveckan talar Henning Mankell om sitt arbete med manuset till serien. 

I Sara Stridsbergs texter färdas unga kvinnor genom inre och yttre landskap, ofta på flykt från konventioner och krav, alltid egensinniga och sårbara. Hon samtalar om starka, galna, utsatta och frihetslängtande kvinnokaraktärer - hos Sara Stridsberg och hos Ingmar Bergman.

Landskapets roll i Bergmans filmer utforskas både i en förelsning av professor Birgitta Steene och i en utställning producerad tillsammans med Fårö Hembygdsförening. Här belyser de Fårös roll i filmerna, både geografiskt och som psykologisk spelplats.

I en utställning med bilder ur familjealbumen visas också semesteridyller som kontrasterar mot Bergmans berättelser om sin mörka barndom.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".