Tjernobyl - 25 år efter kärnkraftsolyckan. Foto: Sveriges Radio.
25 år efter Tjernobyl

Oro, osäkerhet och konstiga bin

Gotlänningar minns Tjernobyl
8:29 min

Bin som betedde sig annorlunda, kor som fick stanna inne och mycket oro fanns på Gotland efter kärnkraftolyckan i Tjernobyl hade inträffat för 25 år sen.

Ungefär fem procent av Tjernobyls utsläpp av radioaktivt Cesium (Cs-137) föll ner över Sverige tillsammans med regn. Områden från Uppland till Västerbotten blev kontaminerade (smittade) vilket påverkade rennäringen, bärplockning och mycket annat.

Gotland kom lindrigt undan den gången men oron var ändå stor hos gotlänningarna. Många minns vad man gjorde och hur samhället reagerade.

Numera är mätutrustningen utbytt och mycket förfinad. -I dag har vi noggrannare utrustning och vet vad strålning är och till och med de senaste Japanska utsläppen har mätts i en gotländsk anläggning" berättar Karin Lindh som är utredare på beredskapsavdelningen vid StrålSäkerhetsMyndigheten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".