Katten Lisas gravsten. Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Smådjurskrematorium byggs i Herrvik

Schwan. "Många har efterfrågat det"
1:27 min

Gotland kommer få ett smådjurskrematorium till sommaren. Hittills har djurägare som velat kremera sina djur varit tvungna att ta med dem till fastlandet, vilket kan blir dyrt.

Det är distriktsveterinären Petter Schwan och hans sambo som ska bygga en förbränningsugn på sin egen gård i Herrvik för mellan 700 000 och 800 000 kronor.

Tillståndet för det här smådjurskrematoriet gäller mindre djur som marsvin, kaniner, katter och hundar. Djur som i dag antingen kan begravas hemma i trädgården eller på smådjursbegravningsplatsen i Visby.

Men problemet är att smådjursbegravningsplatsen inte räcker till. Och det går inte heller att utvidga begravningsplatsen eftersom området är vattenskyddsområde.

Också Lerbodens Kjell Birath har långt gående planer på att starta ett husdjurskrematiorium för kremering av hundar, katter och andra mindre sällskapsdjur i Hejnum.
Det ska också finnas en naturminneslund där askan kan spridas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".