Peter Bodzay har haft svårt att rekrytera en it-konsult till sitt företag. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
SMÅFÖRETAGSBAROMETERN

Svårt att hitta lämplig arbetskraft

Peter Bodzay: "Jag har undervärderat den utmaningen"
6:49 min

I dag presenterades småföretagarbarometern som bland annat visade att den gotländska konjunkturindikatorn stigit från 65 i höstas till 73 nu i vår, samtidigt som riket ökar från 84 till 96. Gotland halkar alltså efter något. Barometern visar även att de största hindren mot tillväxt på Gotland är att 27 procent av företagen inte vill växa och för de som vill växa är det ett problem att hitta arbetskraft.

23 procent av de gotländska småföretagarna, jämfört med 21 procent i riket, svarar att det är svårt att hitta lämplig arbetskraft när de vill anställa.
En av dem som stött på detta problem är Peter Bodzay som driver en It-konsult firma:
— Det tycker jag har varit ett klart problem. Jag har nog undervärderat den utmaningen. Jag troddet att det skulle vara betydligt enklare. När man hör om arbetslöshet så tycker man att det borde vara enklare att hitta resurser. jag trodde till exempel ekonomi och själva driften av företaget skulle vara svårare än att hitta ytterligare en person, säger Peter Bodzay som letat efter en it-konsult.

Närmare sjuttio procent av företagarna på Gotland ser goda utsikter att kunna expandera på sikt. Det är något lägre än riksgenomsnittet. Företagaren Peter Bodzay räknar sig till dom som vill och planerar att expandera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".