Öppet men tomt i kyrkorna Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
Allt färre kyrkobesökare

Öl och rock´n roll kyrkornas räddning?

Hör varför gotlänningar inte går i kyrkan
5:53 min

Mera musik - gärna pop eller gospel, djupare samtal, lättare servering och INTE den högtravande gudstjänstordning som finns i dag. Det är vad gotlänningar vill ha i kyrkorna när Radio Gotland frågar.

Det blir allt glesare i de gotländska kyrkbänkarna och de som besöker gudstjänsterna blir allt äldre. Visby är det stift i landet som tappat flest gudstjänstbesökare, det visar ny statistik från Svenska kyrkan.

Kyrkobesökarna har mellan 2000 - 2008 minskat med 37 procent och stiftprost Richard Wottle har lett ett arbete med att intervjua hundratals gudstjänstbesökare.

Men det Svenska kyrkan på Gotland INTE har gjort är att fråga de som uteblir från kyrkorna - Varför går ni inte dit? - Men det har Eters Lasse Ahnell gjort.... Mera Musik - gärna pop eller gospel, djupare samtal, lättare servering och INTE den högtravande gudstjänstordning som finns i dag. Det är några tydliga svar som Eters reporter Lasse Ahnell fick på sin enkla enkät.

Återstår att se om Svenska Kyrkan lyssnar och vill ändra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".