Var fjärde person har en psykisk sjukdom

8:02 min

Psykiska sjukdomar finns hos var fjärde person och är världens snabbast växande folksjukdom, säger Sujata Maini. -Nu sticker vi hål på alla gamla fördomar och börjar prata om sjukdomarna uppnanade Barbro Ronsten (C)

Om man på sin 60årsdag sätter en 60 wattslampa med sladd i tårtan är man då kreativ eller så psykiskt sjuk att man inte skall ha nåt jobb?

Var fjärde person har en "psykisk ohälsa" och många har själva upplevt panik, ångest eller oro. Psykisk ohälsa är enlig Världshälsoorganisationen WHO världens snabbast växande folksjukdom.

Men det är en sjukdom som oftast inte syns och där människor i dag fortfarande riskerar att bli av med jobbet om man berättar. Mörkertalet är mycket stort och kunskapen bland kollegor och chefer är generellt mycket liten, det säger Sujata Maini som är kommunikatör för den nationella kampanjen Hjänkoll. Hon berättade också att psykisk sjukdom är den vanligaste bakomliggande orsaken till långtidssjuksrivningar och att hälften av alla kvinnor någon gång har drabbats.

Cecilia Lindfors-Lager har en bipolär läggning och berättade vid Finsams frukostmötet om hur hennes sjukdom ömsom "speedar" henne och ömsom får henne att inte kliva ur sängen. Med hennes fart har hon under 20 aktiva år hunnit göra mer än vad en vanlig människa gör under ett helt liv. 2001 sprack det och från 2006 var hon sjukskriven, men i dag jobbar hon åter 50 procent som förskolelärare i Nynäshamn. Cecilia berättar att hon klarat därför att flera handläggare lyssnat på henne och inte följt alla lagar o regler.

"Hjärnkoll" är en rikstäckande kampanj som har regeringens uppdrag att öka kunskapen om psykisk ohälsa och med 200 kunniga ambassadörer vill man få människor att våga börja prata om psykisk ohälsa.

Vid samordningsförbundet Finsams frukostmöte i morse blåstes det upp svarta ballonger med texten "psykiskt sjuka är mindre begåvade". En typisk myt som bland andra Barbro Ronsten ville sticka hål på.