Sjuksköterska får legitimation efter lagändring

Det ser nu ut som att en ändring i lagen gör att Cristy Anota från Filippinerna äntligen k a n få sin sjuksköterskelegitimation här i Sverige.

Sedan två år pendlar hon mellan hemmet i Visby och London till sitt arbete där som sjuksköterska. på ett sjukhus med ansvar för för tidigt födda barn. Efter tre år i England skulle hon få sjuksköterskelegitimation i Sverige, men nu ser den regeln ut att försvinna till hösten. En sjuksköterska som godkänts i ett annat EU-land ska automatiskt på en gång kunna få legitimation även i Sverige, det säger Leif Gudmunsson, jurist på socialstyrelsen. Under sina två år i England har Cristy på egen hand studerat svenska och i våras klarade hon provet i vårdsvenska. Med språkkunskaperna och den väntade lagändringen i augusti så kan Cristy Anota efter nästan fem år i Sverige söka jobb som sjuksköterska här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".