1 av 2
2 av 2
Gunnel Fransson och Cora Juniwik. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
Folkhälsorapport

Mångas fritid är stillasittande

Folkhälsodagar och naturpasset
6:36 min

Mer än var tionde gotlänning har en stillasittande fritid enligt Statens folkhälsoinsitut. Det är bättre än genomsnittet i Sverige men nu satsar Gotland på fler arrangemang för att fler skall röra på sig.

Att ha en stillasittande fritid innebär att den fysiska aktiviteten är mindre än två timmar i veckan på fritiden. I landet som helhet är motsvarande siffra 14 procent.

Det är känt att otillräcklig fysisk aktivitet kan leda till fetma, typ-2 diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Kampanjen Ett friskare Sverige pågår hela veckan och Region Gotland arrangerar samtidigt folkhälsodagar med många arrangemang varje dag som t.ex. spinning, simmning, boule, föreläsningar och ungdomsaktiviteter. Cora Juniwik är folkhälsostrateg och tycker att man kan kliva av bussen en hållplats tidiger, GÅ till affären och alltid ta trapporna även när det finns hiss.

På lördag blir det  Hälsodag i Roma 9.30 - 15, och på söndag invigs ett utegym i Tallunden. Klockan 14 - 16 finns instruktörer o våg på plats.

Ett arrangemang som man kan göra när som helst arrangeras av Visborgs OK. Det är naturpasset, en enkel orientering på södra Hällarna och Visborgsområdet, där man letar efter 30 kontroller och har vinstchanser. Gunnel Fransson har arrangerat och berättar att naturpasset pågår mellan 1 maj till 31 november 2011. 

Fotopasset är en annan aktivitet i innerstaden där det gäller att gå runt och pussla ihop bilder med platser. 70 kronor kostar respektive pass och 50 kronor om man till företaget köper 10 st.


FAKTA:

  • 14 procent av svenskarna är fysiskt aktiva mindre än två timmar per vecka på fritiden. 82 procent av dem vill röra sig mer. 38 procent säger sig behöva stöd för att komma i gång.
  • Flest stillasittare finns i Stockholm, Södermanland och Norrbotten.
  • Siffrorna grundas på en enkät med 16-84-åringar gjord 2007-2010.

Källa: Folkhälsoinstitutet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".