1 av 3
Bild: Region Gotland Klicka på bilden för att se statistiken i större format.
2 av 3
Bild: Region Gotland Klicka på bilden för att se statistiken i större format.
3 av 3
Bild: Region Gotland Klicka på bilden för att se statistiken i större format.
Äldre blir allt fler

Ökad börda på arbetskraften 2025

Större grupper kostar det allmänna pengar
2:03 min

Av ön befolkning på ungefär 57 000 är i dag drygt 33 000 i arbetsför ålder. År 2025 har den gruppen minskat till strax över 29 000, om inte inflyttningen ökar.

Men trots att de slutat arbeta så fortsätter ju pensionärer betala skatt - problemet är att ju äldre vi blir, desto mer kostar vi för samhället.

Och ett av problemen med hur befolkningspyramiden ser ut på Gotland enligt utvecklingsdirektör Per Lindskog är att de som i dag är i yngre medelåldern får en ökande börda de kommande åren

Många som är mellan 20 och 30 år ger sig iväg och prövar vingarna, och det är inte bara negativt - för samtidigt flyttar andra i samma ålder hit. Men då är tillgången på bostäder och högre utbildning viktigt.

En annan viktig fråga för att locka hit folk så att befolkningen ökar är infrastrukturen - och då handlar det både om bredband så att det går att sköta jobb hemifrån och färjor och flyg så att ön blir en del av arbetsmarknaden på fastlandet.

Per Lindskog ser en liten ljusning i befolkningspyramiden - för snart ska barnen från 1990-talets stora babyboom själva bli föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".