2 000 personer ombord

Passagerare fick lämna kryssningsbåt

4:35 min

Kryssningsfartyget MSC Opera har nu bogserats in till kaj i Nynäshamn, och de närmare 1900 passagerarna håller just nu på att ta sig i land för transport hemåt, säger Claes Tamm, Nordenchef för rederiet MSC Cruises.

- Vi har påbörjat att passagerarna ska få gå i land, och där har vi nu ett stort antal bussar som kommar att ta resenärerna till Arlanda. Där har vi ett stort antal flyg och vi kommer att hjälpa alla hem till sina hemländer. Förhoppningsvis ska vi kunna klara av det under eftermiddan och kvällen, säger Claes Tamm till Radio Stockholm.

Det var på söndagsmorgonen som MSC Opera fick strömavbrott norr om Visby och drev utan att motorerna fungerade.

Under söndagen fick Mats Eriksson, hamnchef i Visby, en förfrågan om att ta emot fartyget.
- Vi ställde naturligtvis hamnen till förfogande men eftersom fartyget inte kan gå in i Visby hamn skulle passagerarna behöva ta sig in från fartyget med hjälp av barkasser, berättar Mats Eriksson.

Även Gotlandspolisen involverades i händelsen.
- Vi hade inte klarat av att kontrollera alla passagerare med våra ordinarie resurser utan hade behövt kalla in extrapersonal, säger vakthavande befäl Kent Billqvist.

På söndagskvällen kom en bogserbåt från Oxelösund till kryssningsfartyget för att dra in henne för reparation i Nynäshamn.

Enligt rederiet fungerade 80 procent av tjänsterna ombord, så passagerarna kunde idag erbjudas varm frukost och gratis drycker.

Majoriteten av passagerarna uppges komma från länder utanför Schengenunionen, och därför kommer polisen att engagera gränspolisen i Nynäshamn för att ta i land passagerarna.

Claes Tamm, Nordenchef för rederiet MSC Cruises, är nu i Nynäshamn och ska reda ut hur ombordvarande ska transporteras hem.

Kryssningen med MSC Opera utgick från Southampton i England den 7 maj. När alla ombordvarande passerat pass- och gränskontrollen i Nynäshamn ska de direkt transporteras vidare.

-Vi har 44 bussar som tar resenärerna till Arlanda. Där har vi ordnat med charterplan som kommer att flyga dem till England, som kryssningen utgick ifrån, säger Tamm.

Alla passagerare kommer att få en värdecheck som motsvarar värdet på den inställda tiodagarskryssningen.