Cykel

Löfkvist vill ändra dopningsregler

Den gotländska cyklisten Thomas Löfkvist gillar inte att den dopningsmisstänkte cyklisten Alberto Contador får delta i årets Giro d'Italia.
- De borde se över reglerna så att man slipper sånt här.

Spanjoren Alberto Contador bär den rosa ledartröjan när Giro d'Italia går in på sin tionde etapp i morgon tisdag, efter dagens vilodag.

- De borde se över reglerna så att man slipper sånt här. Det blir så tråkigt om de dömer honom, säger Thomas Löfkvist till TT.

Alberto Contador lämnade ett positivt dopningsprov, som visade spår av clenbuterol, efter att han vann Tour de France i fjol. Det spanska cykelförbundet valde dock att fria Contador, som hävdade att någon mixtrat med hans mat, och ärendet ska avgöras i idrottens skiljenämnd (Cas) innan årets Tour de France startar i juli.

Fram till dess är Contador fri att tävla.

-Det där är så väldigt tudelat. Han har rätt att vara här och tävla, så ser reglerna ut. Men det blir så tråkigt om de om tre veckor kommer på att de ska döma honom och hans resultat ska strykas. Det blir så fel, säger Thomas Löfkvist, som nu går till attack mot det rådande regelverket och menar att det inte blir rättvist även om man fråntar dopade cyklister deras titlar.

-De borde se över reglerna så att man slipper sånt här. Man vet inte hur det skulle sluta om han inte varit med.

Löfkvist var en av dem som fick ge sig när Contador på söndagen satte in ett skoningslöst ryck uppför den aktiva vulkanen Etna på Sicilien, där den nionde etappen avgjordes.

Tolv etapper återstår i årets Giro, som på förhand utnämndes till det tuffaste hittills med många jobbiga stigningar. Inför tisdagens körning är cyklisterna tillbaka på fastlandet och ska ta sig de 159 kilometerna från Termoli till Teramo på den italienska östkusten.

Thomas Löfkvist, som kör för det brittiska stallet Team Sky, ligger på 21:a plats i sammandraget, drygt tre och en halv minut efter Contador.

-Det hårdaste kommer fortfarande när vi verkligen kommer upp i de riktiga bergen. Det är tufft och blir nog var och en för sig. Det borde passa mig. På den senaste etappen tappade jag kanske lite mer tid än jag hade räknat med. Men det är fortfarande långt kvar och det kommer vara stora tidsdifferenser efter de här tre veckorna, säger Löfkvist.

Girot avslutas den 29 maj.

Emma Lukins/TT