Två år efter branden

Garda skola snart klar

1:39 min

För två år sedan brann skolan i Garda ner. Men snart står den nya skolan klar. I slutet av juni sker slutbesiktningen och till hösten ska eleverna in.

Det var natten mot den 17 maj 2009 som Garda skola brann, efter att fyra tonårspojkar gått dit för att leka. Där hittade de ett par tröjor som tändes på och som senare lades i en låda på gården. Pojkarna sade i rättegången att de trodde att elden hade slocknat och därför gick därifrån. Men kläderna tog sig och det hela slutade med att Garda skola totalförstördes.

Tre dömdes i hovrätten

I Svea Hovrätt friades en av pojkarna helt, eftersom domstolen ansåg att han försökt släcka tröjorna och inte heller aktivt tagit del i händelserna. Två pojkar dömdes till ungdomstjänst i 50 timmar och den tredje till ungdomsvård.

Länsförsäkringar beslöt att inte kräva de tre pojkarna som dömdes på skadestånd. Eftersom pojkarna inte blev dömda för att uppsåtligen ha satt eld på skolan, utan att av oaktsamhet, innebar det i skadeståndsfrågan att pojkarnas ansvarsförsäkring i hemförsäkringen täcker eventuella skadeståndanspråk.

Var en av Gotlands nyare skolor

Garda skola som invigdes 1994 var en av Gotlands nyare skolor och hade 112 elever från förskoleklass till och med årskurs sex. Under de år som gått sedan branden har eleverna först varit i Stånga skola och sedan i baracker i Garda.

Utseendet och formen på skolan liknar den gamla, men man har passat på att välja mer miljövänliga alternativ för ventilation och uppvärmning. Tidigare elvärme, nu vattenburen värme producerad av flis. Man har också byggt ett tillagningskök i skolan, så att barnen ska få mat som lagats på plats.