Lång kö till simskola i Visby

2:04 min

Just nu köar över 200 barn till simskolan hos Wisby simsällskap, WSS. Många barn har stått i kö redan som nyfödda. Och om kön ska försvinna måste föräldrarna engagera sig i föreningen.

Men nu ska kön till simskolan bort. En av föräldrarna med barn i kön som beredd att engagera sig är Piret Hedin. Hon kan tänka sig att finnas med vid eller i bassängen för att hennes 6-åring ska få gå i simskola.

Det har länge varit kö till WSS simskola i Solbergabadet, och de som känner till problemet anmäler sina nyfödda bebisar till kön.

Men för att barn som vill börja simma i 5-6 års åldern ska kunna göra det utan flera års köande så behövs fler barngrupper - och då måste föräldrarna hjälpa till.

Hittills har några få ställt upp och gjort mycket, en av dem är Eva Sandin som började jobba ideelt för över 20 år sen när hennes döttar var små.

Och hon tycker att det är viktgt att barn lär sig simma, och det engagemanget gjorde att hon fortsatte även när yngsta dottern Ida Sandin lämnade Visby för simeliten på fastlandet.

För att alla som vill nu ska få vara med så måste fler barngrupper vara i bassängen samtidigt, och en del simning flyttas från Solbergabadet till Roma.

Fast kanske har Wisby simsällskap medvind nu - tränaren sen 1,5 år Peter Asp blev årets ungdomsledare på idrottsgalan, och klubben blev årets ungdomsförening så Eva Sandin hoppas att satsningen lyckas, även om hon tror att det blir jobbigt. Och hon tycker att det genom åren blivit svårare att få tag på tränare och frivilliga som ställer upp gratis.