Gotlands tingsrätt

Åklagaren ville att misstänkta plundrare får fängelse

1:06 min

Åklagaren yrkade på fängelse för tre av männen som misstänks för grovt fornminnesbrott. För de övriga två i ansåg åklagare Mats Wihlborg att de borde dömas till böter eftersom deras brott inte ansågs som grovt.

För den 46-årige myntsamlaren från Stockholm yrkas den strängaste påföljden två års fängelse, för de övriga två yrkade åklagaren på ett år och nio månaders fängelse respektive ett och ett halvt års fängelse.

Den man som är åtalad för flest fornminnesbrott är en 46-åring från Stockholmsområdet. En i kretsar känd myntsamlare, som vid tiden för plundringarna på Gotland satt i styrelsen för en auktionsfirma, som ägnar sig åt försäljning av gamla mynt. Mannen hade en fastighet på Gotland, där polisen gjorde en del fynd. Han misstänks för plundringen i Alva, men också för fornminnesbrott i Othem och i Gerum och för att ha planerat fler plundringar på ön.

Tillsammans med myntförsäljaren misstänks en 47-åring från Uppland för grävningarna i Alva och för att ha planerat ytterligare sökningar på Gotland.

En tredje person, en fyrtioåring från Västmanland, misstänks för att ha varit med och grävt i Othem och Gerum, samt ha planerat ytterligare sökningar.

Dessutom är en 48-årig man från Skåne misstänkt för att ha köpt delar av krucifixet som fick polisen de misstänkta på spåren. En 33-åring från västmanlänning är tillsammans med 40-åringen misstänkt för att ha grävt upp silvermyntet i Julita.

Domen kommer den 31 maj.