Bankerna vill minska kontanthantering

2:18 min

Bankerna vill sluta att ta emot kontanter. Och ett steg i det här är att minska öppettiderna för dem som vill ta ut eller sätta in pengar eller betala räkningar. Det har bland annat Nordea gjort nu i vår.

Nordea är inte alls ensam om att dra ner servicen när det gäller att ta ut pengar eller betala räkningar. På fastlandet finns redan många kontantlösa kontor bland de etablerade bankerna.

Och här på Gotland har både Länsförsäkringar och SEB valt bort att hantera kontanter när de startade sin bankverksamhet. De bankkunder som vill ta ut eller sätta in pengar hänvisas till bankomater och insättningsapparater. Och de som vill betala räkningar hänvisas till giro, internet, eller till mobiltelefontjänster.

Och en anledningen till den här utvecklingen mot kontantlösa kontor är, enligt bankerna själva, att man vill minska risken för rån.

Men det här upprör också en del kunder som tycker att servicen har försämrats, vilket bland annat drabbar många äldre som inte hänger med i de nya tekniken sätten att sköta bankaffärer och betala räkningar på nätet.

När Eters reporter gav sig ut på stan i dag så var det få som kan tänka sig ett liv utan kontanter, och en av dem är Inga Ågren.

Även kryssningsresenärerna Audrey och John Smith från Storbritannien kommer inte att sakna kontanter om de försvinner. Själva använder de allt mer kort eftersom de tycker det blir krångligt med småpengar, men växlar ändå lite kontanter ombord på båten till lokala valutor när de ska gå i land.