Omärkt tvättmedel förvirrar köpare

På Gotland säljs tvättmedelsförpackningar med samma namn och utseende, men där den ena förpackningen är miljömärkt och den andra inte. Naturskyddsföreningen har nyligen gjort en undersökning som visar att det här är vanligt på många håll i Sverige. Och det är alldeles för lätt att ta fel, det säger Anders Lekander på Naturskyddsföreningen på Gotland.

Tvättmedlet som Radio Gotland hittat i två större affärer i Visby är miljömärkt i den ena butiken och med telefonnummer till kundkontakt i Sverige. Det andra tvättmedlet av samma märke har ingen miljömärkning och är egentligen ämnat för den finska marknaden. Därför går telefonnumret på den förpackningen bara att ringa från Finland.

Tvättmedlet utan miljömärkning säljs på Rusta i Visby och enligt delägare i Rusta Anders Forsgren så säljs de tvättmedel som kunderna vill ha. Men varför Rusta istället inte köper in samma märke som är miljömärkt kan han eller någon annan på företaget svara på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista