Mänskliga faktorn bakom oljeutsläpp

Det var ett handhavandefel som ledde till oljeutsläppet från passagerarfärjan m/s Gotland i Visby hamn på tisdagkvällen när tusen liter olja läckte ut. Det säger Rederi AB Gotlands tekniske chef Anders Larsson. Förseningarna i trafiken kommer att fortsätta ända till torsdag morgon.

Problemen med m/s Gotland började på tisdagen med att färjan låg still i över tre timmar utanför Nynäshamns yttre skärgård på grund av ett motorhaveri.
Läckaget i kylsystemet ledde sedan i sin tur indirekt till oljeutsläppet. Besättningen pumpade över det utläckta kylvattnet efter läckan i kylsystemet, till en länstank. Tanken blev överfull och av någon anledning var det ingen som la märke till det larm som gick, utan man fortsatte att pumpa. Då rann det oljeblandade spillvattnet ut genom luftningsrören, och ut i hamnassängen.
Gotlandsbolagets tekniske chef Anders Larsson säger att man ska se över rutinerna för att undvika att det här upprepas.
Problemen med passagerarfärjan m/s Gotland har gjort att samtliga turer, både till Oskarhamn och Nynäshamn med färjan Gotland under det närmaste dygnet är kraftigt försenade, med mellan två och två och en halv timme på varje tur. Destination Gotland räknar med att turerna går enligt tidtabell på torsdagen när fartyget lämnar Visby kl 09.00 med destination Nynäshamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista