Utländsk fiskebåt i nöd

En rysk fiskebåt med 14 mans besättning hamnade tidigt på lördagsmorgonen i sjönöd cirka 15 distansminuter öster om Gotland. Alla fartyg i området begav sig mot haveristen som sänt ut nödmeddelandet sos. Kustbevakningens fartyg 104 gick ut från Slite och var ett av de första fartygen på plats. Styrman Thomas Larsson berättar att våghöjden är runt 4 meter där fartygen nu ligger intill varandra. Det hårda vädret har gjort att försöken att vinscha besättningsmän från haveri-båten inte lyckats. Till en början ville besättningen överge sitt fartyg, som förlorat manöverförmågan på grund av ett propellerfel.
Då det ljusnat stod det klart att läget inte var akut, båten tog inte längre in vatten, uppger Tomas Larsson. Från sjöräddningscentralen uppges att räddningsledningen fått indikationer på att läget har stabiliserats ombord. Besättningen ombord på haveristen var beredda på att överge fartyget och ville också det. Flera försök att vinscha upp fartygsbesättningen till en hovrande helikopter gjordes, men dessa försök fick avbrytas pga att båten rullande och hivade för mycket. Befälhavaren har nu beslutat att besättningen skall stanna kvar ombord. Besättningen inväntar en bogserbåt som troligen drar haveristen till Slite. Enligt befälhavaren har hydraultrycket till propellern tappats. De manöversvårigheter som det medfört har troligen varit orsak till en mindre grundkänning - med smärre vatteninträngning som följd. I nuläget är endast en kustbevakningsbåt och en sjöräddningsbåt från Sjöräddningssällskapet på plats för att övervaka att situationen ej förvärras. I övrigt har följande enheter deltagit: * Försvarets helikoptrar H99 (Visby) och Y75 (Ronneby) * Kustbevakningen 104 (SLITE) * Sjöräddningssällskapet Räddningsbåt ANDERS * Polisen Gotland * Sjöfartsverkets Lotsbåt * Handelsfartyg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".