Bara två ambulanser nästa månad

Vid SOS-alarm på Gotland finns nu en oro för hur arbetet skall flyta med bara två ambulanser att dirigera på ön. Det som blir verklighet i september.


SOS-alarms personal skall göra samma bedömningar runt om i landet för vilka insatser ett larm kräver.

Christine Ronström är en av larmoperatörerna och hon befarar att det kan bli frustrerande att kanske inte kunna få iväg ambulans så snabbt som en situation kräver.

SOS har ett kvalitetsmål att göra 10 procents ”överprioriteringar” - alltså bedöma larmen och fallen så generöst att det är lite i överkant av vad situationen kräver.
Det målet finns för att det skall finnas marginal. Det skall inte komma an på en felaktig bedömning hos SOS att patienten far illa, får fel resurser.

Det målet mäts genom slumpmässiga urval bland inkommande telefonsamtal till SOS. Granskningar som sker i efterhand och visar hur korrekt en situation bedömdes.

Chefen på SOS-alarm på Gotland, Marcus Ryding, säger att de nedslagen visat att det redan med dagens resurser egentligen saknas marginaler för felbedömningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".