Stopp för spridning av aska på norr

Stora mängder aska av träflis från Visby Energi har stoppats från att spridas på åkrar på norra Gotland, eftersom kommunen först vill veta exakt vad askan innehåller.


Det är stora skillander mellan storskalig askspridning och att sprida aska från den egna öppna spisen.
För den lilla, privata askspridningen finns inga regler, för storskalig spridning är däremot kraven från Naturvårdsverket hårda, enligt Lotta Bohman på miljö- och hälsoskyddskontoret.

Det ställs också krav på var askan sprids. Den får inte spridas över betesmark eller över åkrar där man odlar grödor som potatis, bär och morötter.

Det här gäller alltså för storskalig askspridning. Om man till exempel har en egen vedspis som man eldar i någon gång då och då, finns inga regler. Man får alltså sprida aska på tomten hur man vill.

Men på miljö- och hälsoskyddskontoret påminner man om att det finns både fördelar och nackdelar med att sprida aska.
Aska inneåller visserligen näringsämnen som är bra för jorden, men det innehåller också små mängder av tungmetaller.

Men framförallt innehåller askan ämnen som gör jorden basisk och sprider man aska ofta blir jorden allt mer basisk, vilket är dåligt för växtligheten.

Prover har nu tagits på askan från Visby Energi och svaren väntas komma inom några dagar. Fram till dess får askan inte spridas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista