Tjuls station utökar med räls o vagn

6:45 min

I dag invigdes efter tre års renovering den första järnvägsvagnen och 24 meter räls utanför Tjuls järnvägsmuseum i Eskelhem. Ingvar Jakobsson och Ylva Rudin heter initiativtagarna.

Tjuls järnvägsmuseum i Eskelhem utökar...med en nyrenoverad järnvägsvagn och det privata lilla museumet som invigdes i augusti 2005  ägs och drivs av Ylva Rudin och Ingvar Jakobsson .

Och Tjuls station som ligger på den gamla tågsträckan Klintehamn - Roma saknar räls sedan den gamla revs bort då tågen på Gotland lades ned. Den gamla järnvägsbanken har blivit en två kilometer lång rak väg som nu leder ner till stationen.

De senaste tre åren har en godsvagn renoverats till stor kostnad och med mycket ideellt arbete var det i dag dags att inviga vagnen och den yttre tågmiljön. Tågresenären Åke G Sjöberg som passerat stationen under hela sin studietid, höll i saxen.

PO Wallin har skänkt vagnen, som nästan höll på att skrotas. Ove Nilsson har bestått med virke, både till vagnen och under rälsen. Smeden Rolf Wickman har gjort nya fjäderpaket till hjulen och inte mindre än 1000 vagnsbult har smitts om för att bli ovala som orginalen. Med stämjärn har sen dessa försänkts i vagnens golv och väggar. Hjul med rätt spårvidd har Ingvar hittats på fastlandet.

Stationens sista stins var Ingeborg Hellgren som i dag bor granne med stationen och som var en av de inbjudna till festligheterna.