Farligt gods ombord väcker undran hos båtresenär

Att Destination Gotland kör farligt gods på samma turer som också medför passagerare, har nu väckt en del förvåning.

Stig Bergsten, Själsö, reagerade med obehag när det stod klart för honom att rederiet kör farligt gods utan att upplysa i turlistan om lasten

Själsobon Stig Bergsten har nu vänt sig till Rikstrafiken med sitt klagomål. Han vill att det i turlistan skall framgå vilka turer det handlar om. Passagerare måste kunna välja att avstå från att resa då, om de anser att det innebär en risk, tycker han.

En dag i veckan fraktar Destination Gotland farligt gods tillsammans med passagerare på Oskarshamnslinjen. 

Istället för de 1500 personer som skulle kunna rymmas ombord är det max 196 personer som får åka med. Om något, mot förmodan, inträffar så är det lägre passagerarantalet en anpassning för att så många skall kunna hanteras ombord.

Stig Bergsten säger att han är utbildad på sprängmedel och har haft ett jobb där han hanterat farliga ämnen. Han reagerade med ryggmärgen att det var en konstig kombination han stötte på när han skulle köpa båtbiljett och hörde att båten var full och att det inte fick resa fler eftersom det var en tur med farligt gods.  

På Destination Gotlands hemsida finns rubriken ”Viktigt att veta”. Där står om parkeringsmöjligheter vid färjeterminalerna, om att resa med med funktionshinder, hund och katt ombord och den sortens upplysningar, men inget om farligt gods. Att det snarare rör sig om tvättmedel och färg än om dynamit och explosiva gaser kan inte Sten Bergsten avgöra. Han efterlyser nu information om vad rederiet egentligen fraktar på passagerarbåtarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista