Uppsägningar vid sjukhusrestaurangen

Sju kokerskor och köksbiträden på Restaurang Strandgärdet vid Visby lasarett, kan bli utan jobb från den 1 november i samband med att det privata vårdföretaget Attendo Care tar över matlagningen till äldreboendet Pjäsen på A 7-området i Visby.

Restaurang Strandgärdet på lasarettet har levererat maten till äldreboendet Göransgården. Men företaget Attendo Care som ska driva äldreboendet Pjäsen i privat regi har aviserat att all mat till dom äldre ska lagas på plats och att de alltså inte tänker köpa maten från Strandgärdet, efter sista september.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i kommunen förvarnar nu länsarbetsnämnden om att det kan uppkomma övertalighet för de 36 som arbetar vid restaurang Strandgärdet på grund av minskade intäkter och att organisationen måste minskas.

Innan det blir uppsägningar ska det hållas förhandlingar med berörd facklig organsiationen och ambitionen är att undvika uppsägningar för enskilda medarbetare. Och idag ska föreståndaren för restaurang Strandgärdet ha kontakter med Attendo Care för att höra hur det blir i höst, alltså om Attendo Care verkligen kommer att komma igång med egen matlagning.

Ett första möte hålls nu i kväll, med personal, fackliga företrädare och försörjningschefen Bo Magnusson. Från fackligt hoppas man att dom som blir utan jobb på Strandgärdet ska kunna omplaceras till dom kök som finns på skolor och daghem inom kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".