Lång väntan på EU-bidrag

Förseningen av utbetalningen av EU-bidrag vållar problem för många gotländska lantbrukare. En del får vänta på sina pengar ända till månadsskiftet april-maj.
Det innebär bland annat att de tvingas begära uppskov på fakturor och lån, vilket medför extra räntekostnader för lånen. Anledningen till försenade betalningar är bland annat ett nytt datasystem, samtidigt som systemet för miljöstöd har ändrats. Miljöstödet som är det EU-stöd som många gotländska bönder får ta del av, är också komplicerat att handlägga, enligt Leif Medhammar på länsstyrelsen. Ett annat EU-stöd som tagit lång tid att handlägga är det ekologiska stödet. Rent formellt gör inte myndigheterna något fel när pengarna betalas ut senare än normalt. EU kräver att vissa procent av pengarna skall vara utbetalade vissa tider på året och de gränserna har myndigheterna hittills hållit.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista