Nytt äldreboende i Visby får kritik

Det nya äldreboendet Pjäsgatan i Visby får kritik av länsstyrelsen. I en rapport konstateras att det under sommaren varit oroligt för de boende och att många äldre känt sig otrygga i det nya huset.
Tillsynen gjordes efter att flera anhöriga hört av sig och klagat .

Pjäsgatan är ett nybyggt hus som drivs av vårdföretaget Attendo Care, som tecknat ett sjuårigt avtal med kommunen.
Klagomålen från anhöriga kom efter en knapp månad. 
Allmän oordning, de äldre kommer inte ut trots att så utlovats och tillsynen sker inte dygnet runt, var några av klagomålen.

Länsstyrelsens konstaterar i sin rapport att mycket av kritiken stämmer. När Pjäsgatan besöktes så hittades tomma medicinförpackningar tillsammans med frukostvaror och bredvid fanns också soppåsar slängda på golvet.
Vid det andra besöket var ordningen bättre.

Attendo Care känner till klagomålen och lovar se över bemanningen och ska till hösten försöka ha olika aktiviteter så de boende får komma ut mer.
Verksamhetschefen medger att det har varit oordning och bristande rutiner, bland annat beroende på att en stor del av personalen under sommaren varit vikarier.

Länsstyrelsen tycker att Attendo Care tagit klagomålen på allvar och försöker göra något åt det hela.
I höst görs ett nytt besök för att se om de förbättringar som Attendo Care utlovat blivit verklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista